Laserway - Κυτταρίτιδα

Κυτταρίτιδα




Προδιαθεσιακοί Παράγοντες

1. Το γυναικείο φύλο 

Δημιουργείται ή επιδεινώνεται κατά την εγκυμοσύνη (συνυπάρχει φλεβική στάση, αύξηση προλακτίνης και ινσουλίνης), το θηλασμό, την έμμηνο ρήση ή τη θεραπεία με οιστρογόνα.

Υποδοχείς οιστρογόνου βρίσκονται στα κύτταρα του ενδοθηλίου των αγγείων, των λείων μυϊκών ινών και στα λιποκύτταρα.

Η κυτταρίτιδα είναι σπάνια στους άνδρες.


2. Η φυλή

Η κυτταρίτιδα είναι εντονότερη και συχνότερη στην καυκάσια φυλή σε σύγκριση με γυναίκες ασιατικής ή μαύρης φυλής.

Οι γυναίκες λατινικής καταγωγής εμφανίζουν κυτταρίτιδα κυρίως στους γλουτούς ενώ οι αγγλο-σαξωνικής και σκανδιναβικής καταγωγής, στην κοιλιακή χώρα.
 


3. Η κατανομή λιπώδους ιστού

Παρότι η κυτταρίτιδα εμφανίζεται σε περιοχές αυξημένης εναπόθεσης λίπους, παρατηρείται και σε ισχνά άτομα και δε σχετίζεται άμεσα με την παχυσαρκία.


4. Η δίαιτα

Η μη-ισορροπημένη δίαιτα με υπερβολική πρόσληψη υδατανθράκων και λίπους προάγουν την υπερινσουλιναιμία και αυξάνουν τη λιπογένεση.

Η υπερβολική χρήση αλατιού μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών. Μια δίαιτα φτωχή σε ίνες προάγει τη δυσκοιλιότητα και οδηγεί σε αυξημένη φλεβική πίεση, στάση και αυξημένη διαπερατότητα τριχοειδών.


5. Η έλλεψη φυσικής κατάστασης

Η καθιστική ζωή έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση της μυϊκής μάζας και την αύξηση του λίπους.

Προκαλεί χαλάρωση τενόντων κα μυών και μειωμένη φλεβική επιστροφή.


6. Το κάπνισμα

Προκαλεί αλλοιώσεις μικροκυκλοφορίας, μειωμένη ιστική αιμάτωση και ελεύθερες ρίζες.


7. Το αλκοόλ

Επηρεάζει την κυτταρίτιδα μέσω αύξησης της λιπογένεσης.

Το αλκοόλ μπορεί να μεταβάλλει την έκφραση και τα επίπεδα των λιποκινών στο πλάσμα επηρεάζοντας έτσι τις λειτουργίες συστημάτων και τον έλεγχό τους.


8. Το στρες

Ο λιπώδης ιστός ανταποκρίνεται στις κατεχολαμίνες μέσω τεσσάρων υποδοχέων τους στα λιποκύτταρα.

Οι τρεις (Arβ1, β2, β3) μεταδίδουν λιπολυτικό σήμα ενώ ο τέταρτος (α2-ΑR) μεταδίδει αντιλιπολυτικό σήμα.

Η επινεφρίνη μέσω σύνδεσης με αυτούς τους υποδοχείς καταστέλλει τη λιπόλυση στον υποδόριο ιστό ενώ την προάγει στον σπλαχνικό λιπώδη ιστό. Κάποιοι συγγραφείς θεωρούν την κυτταρίτιδα ψυχοσωματική νόσο και υποστηρίζουν ότι μπορεί να επηρεάζεται από το άγχος και την κατάθλιψη.


9. Συνυπάρχουσες νόσοι

Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται σε υγιείς ανθρώπους αν και η συνύπαρξη ορμονολογικών, κυκλοφορικών, μεταβολικών, γυναικολογικών, γαστρεντερικών ή νεφρολογικών παθήσεων την επιβαρύνει. 

επιστροφή στην αρχή



Θεραπεία

Νέα αποτελεσματική εικοσάλεπτη θεραπεία σε δύο στάδια συνδυάζει μεσοθεραπεία Endo ultrasound και Fractional Endo για τη διάσπαση του τοπικού λίπους και καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Αρχικά εφαρμόζουμε τα πρωτόκολλα μεσοθεραπείας στη προβληματική περιοχή και έπειτα εφαρμόζουμε τις ειδικές κεφαλές U.S. με εξειδικευμένες κινήσεις. Τέσσερις φάσεις διάρκειας 5 λεπτών η κάθε μία με ειδικούς συνδυασμούς κυματομορφών U.S. εφαρμόζονται σε κάθε περιοχή. Τέλος, εφαρμόζουμε το Fractional Endo για παροχέτευση και τόνωση συνδυαστικά με laser ή παλμικό φως.



Αποτελέσματα

Η ολοκληρωμένη θεραπεία μειώνει ή εξαφανίζει τη κυτταρίτιδα, αποτοξινώνει, βοηθάει την μικροκυκλοφορία και απαλύνει την επιδερμίδα, ενώ τα αποτελέσματα είναι ορατά άμεσα. Οι γοφοί, το στομάχι, η περιφέρεια, το κάτω μέρος των βραχιόνων είναι περιοχές που μπορούν να θεραπευτούν επιτυχώς.

1



Εφαρμογές

Συνήθως 10-20 εφαρμογές χρειάζονται 2-3 φορές την εβδομάδα ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος. Πρόγραμμα για συντήρηση καθορίζεται από τον ιατρό σας για να διατηρηθούν τα αποτελέσματα.

2



Εκτιμώντας τα αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα είναι εμφανή από την πρώτη εβδομάδα. Μετά το τέλος της θεραπείας συνδυάζονται πρόγραμματα συντήρησης για να διατηρηθεί το αποτέλεσμα.


Συμβουλές για καθημερινή φροντίδα

Κατάλληλη διατροφή κατά τη διάρκεια της θεραπείας συνίσταται. Θα πρέπει να αποφεύγονται ανθυγιεινά φαγητά, ενώ συνίσταται άφθονο νερό. Αυτά θα βοηθήσουν η θεραπεία να τελειώσει πιο γρήγορα. Επιπλέον προαιρετικά συνιστάται στους ασθενείς χωρίς να είναι αναγκαίο μια σειρά προϊόντων που θα βοηθήσουν στη καλυτέρευση της δομής του δέρματος.


Μείωση της κυτταρίτιδας


Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να απαλλαγούμε από την κυτταρίτιδα; Οι περισσότεροι γιατροί θα συμφωνήσουν σε μια μάλλον απογοητευτική απάντηση: «Η κυτταρίτιδα είναι πολυπαραγοντική νόσος και χρειάζεται αλλαγή του τρόπου ζωής και συνδυαστικές θεραπείες.»


Ο συνδυασμός των θεραπειών μπορεί να μειώσει την κυτταρίτιδα


Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Νοεμβρίου/Δεκεμβρίου 2008 της Aesthetic Surgery Journal αναφέρει ότι υπάρχει ελπίδα στην αποτελεσματική θεραπεία της κυτταρίτιδας. Γιατροί βρήκαν ότι ο συνδυασμός θεραπειών με Yag laser και ultrasound οδηγεί στη μείωση της κυτταρίτιδας.


Ο συνδυασμός αυτός χρησιμοποιεί την ενέργεια του laser κάτω από το δέρμα για να ενισχύσει την παραγωγή κολλαγόνου, τη σύσφιξη του δέρματος και τη μείωση του λίπους. Ο συνδυασμός fractional endo, ultrasound και RF επαναδομεί το δέρμα και το υποδόριο λίπος.
Η μελέτη έχει βασιστεί σε 52 γυναίκες με σοβαρό πρόβλημα κυτταρίτιδας. Το 85% των γυναικών αυτών βαθμολόγησαν τη βελτίωση από «καλή» έως «άριστη».


Ο πλαστικός χειρουργός Robert Gotkin, MD, που διεξήγαγε την έρευνα εξηγεί: «Η αναζήτηση των αιτιών που προκαλούν την κυτταρίτιδα και οι έρευνες για τις αποτελεσματικές μεθόδους αντιμετώπισής της συνεχίζονται. Προς το παρόν ο συνδυασμός ενός ελάχιστα επεμβατικού laser σε συνδυασμό με ultrasound και RF αποτελεί μια ενδεδειγμένη λύση για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα κυτταρίτιδας».


Δεν υπάρχει προς το παρόν καμία αποτελεσματική θεραπεία για τη μόνιμη αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας.

επιστροφή στην αρχή




Μύθοι και αλήθειες για την κυτταρίτιδα

1.    Η κυτταρίτιδα είναι απλό λίπος.

ΜΥΘΟΣ – Η κυτταρίτιδα είναι κυρίως η συσσώρευση και η τοποθέτηση λιποκυττάρων που φλεγμένουν με αποτέλεσμα την κακή κυκλοφορία του αίματος και την καταστροφή του συνδετικού ιστού.

2.    Η κυτταρίτιδα είναι κληρονομική.

ΑΛΗΘΕΙΑ – Όπως σε κάποιες περιπτώσεις κληρονομείται κάποια ασθένεια στα μέλη μιας οικογένειας, το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την κυτταρίτιδα. Ταυτόχρονα όμως σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και οι ορμόνες του κάθε ατόμου, η διατροφή του και ο γενικότερος τρόπος ζωής του. Αν λοιπόν μια μητέρα έχει κυτταρίτιδα αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι θα έχει και η κόρη της (αν και υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες αυτό να συμβεί), ειδικά αν η τελευταία προσέχει τη διατροφή της και τη σωματική της υγεία.

3.    Όποιος έχει κυτταρίτιδα είναι απαραίτητα και υπέρβαρος.

ΜΥΘΟΣ – ο ισχυρισμός αυτός είναι πέρα για πέρα αναληθής. Το 80% των γυναικών στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της κυτταρίτιδας σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό και στο ποσοστό αυτό συμπεριλαμβάνονται οι αδύνατες γυναίκες, ακόμα και τα μοντέλα. Φυσικά η αυξομείωση βάρους αποτελεί έναν επιπλέον επιβαρυντικό παράγοντα καθώς η διαστολή και η συστολή των ιστών στο δέρμα εντείνει το πρόβλημα.

4.    Η κυτταρίτιδα χειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου.

ΑΛΗΘΕΙΑ – Η κυτταρίτιδα αρχίζει να σχηματίζεται όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων αυξάνονται κατά την εφηβεία. Όσο περνούν τα χρόνια τείνουμε να γινόμαστε λιγότερο ενεργητικοί, να αυξάνεται το σωματικό μας βάρος και να λεπταίνει το δέρμα μας. Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα οι λιπώδεις ιστοί να αυξάνονται σε όγκο, το δέρμα να χάνει την ελαστικότητά του, το κυκλοφορικό να εξασθενεί και περισσότερα υγρά να εγκλωβίζονται, παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας.

5.    Όσο περισσότερο νερό πίνουμε τόσο περισσότερο καταπολεμάμε την κυτταρίτιδα.

ΜΥΘΟΣ – Το νερό που λαμβάνουμε καθημερινά χρησιμοποιείται κυρίως από τα εσωτερικά μας ζωτικά όργανα. Παρόλα αυτά η ιδανική ποσότητα είναι 1,5 λίτρο νερού ανά ημέρα για τη διατήρηση ενός υγιούς λεμφικού συστήματος και τη διατήρηση του επιπέδου της ενυδάτωσης του δέρματος σε κανονικά επίπεδα. Η υπερβολική λήψη νερού καθημερινά μπορεί να επιφέρει αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα μια και η συγκέντρωση υπερβολικής ποσότητας υγρών κάτω από το δέρμα χειροτερεύει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας.

6.    Η σωματική άσκηση βοηθάει στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.

ΑΛΗΘΕΙΑ – Αν και δεν εξαφανίζει την κυτταρίτιδα αφού ακόμα και πολλοί αθλητές αντιμετωπίζουν το πρόβλημα σε κάποιο βαθμό, η σωματική άσκηση βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, βοηθάει στην αποβολή των περίσσιων υγρών από τους ιστούς και τονώνει τους μύες. Όλα αυτά βελτιώνουν την εμφάνιση του δέρματος ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή όχι κυτταρίτιδας.

7.    Η υγιεινή διατροφή δεν επιτρέπει την εμφάνιση κυτταρίτιδας.

ΑΛΗΘΕΙΑ – Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κυτταρίτιδα οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων (κληρονομικοί, ενδοκρινολογικοί, κάπνισμα, αλκοόλ κτλ) οι οποίοι δεν σχετίζονται με τη διατροφή. Φυσικά μια υγιεινή διατροφή δεν επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την εμφάνιση του προβλήματος, αντιθέτως, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντά και με τα νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα συνδυασμένα με γονιδιακό test μειώνει ή και θεραπεύει την κυτταρίτιδα.

επιστροφή στην αρχή



Τρόποι αντιμετώπισης της κυτταρίτιδας

Η κυτταρίτιδα αποτελεί ένα χρόνιο πρόβλημα που απασχολεί πολλές γυναίκες και η αντιμετώπισή της δεν είναι εύκολη υπόθεση. Μάλιστα κάποιοι από τους παράγοντες που την προκαλούν δεν επιδέχονται καμία παρέμβαση από εμάς τους ίδιους (πχ. κληρονομικότητα). Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποιοι τρόποι για να καταπολεμήσουμε σε ικανοποιητικό βαθμό αυτό το πρόβλημα και να κάνουμε το δέρμα μας να είναι πιο λαμπερό και πιο λείο, ελαχιστοποιώντας τα σημάδια της κυτταρίτιδας. Η αντιμετώπισή της εξαρτάται τόσο από την ίδια τη γυναίκα όσο και από την ιατρική συμβολή με τις τελευταίες ιατρικές μεθόδους.

Προτού προχωρήσουμε στις λύσεις που προσφέρει η σύγχρονη ιατρική, καλό είναι να πούμε μερικά πράγματα για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνει μια γυναίκα για να αντιμετωπίσει την επίμονη κυτταρίτιδα:

  • Γονιδιακό test για να ελέγξουμε την έκφραση του γονιδίου
  • Σωματική άσκηση καθημερινά: από το απλό περπάτημα ως το γυμναστήριο. Η σωματική δραστηριότητα (ανεξάρτητα από την έντασή της) συμβάλλει στην καύση θερμίδων, στην καλύτερη αιμάτωση των ιστών και κυκλοφορία του αίματος καθώς και στη διατήρηση ή απώλεια του σωματικού βάρους.
  • Μειωμένη πρόσληψη αλκοόλ.
  • Αποφυγή καπνίσματος.

Παράλληλα με τα παραπάνω, η διατροφή είναι καθοριστικός παράγοντας για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας μια και αποτελεί και αυτή μια μορφή λίπους το οποίο πρέπει να αποβληθεί από τον οργανισμό.

  • Να λαμβάνετε άφθονα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια συμβατά με το γονίδιό σας για τις βιταμίνες που περιέχουν αλλά και για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στη μη εμφάνιση και μη επιδείνωση της κυτταρίτιδας.
  • Χρειάζεται μειωμένη πρόσληψη λίπους, και κυρίως ζωικού ή κορεσμένου λίπους. ΝΑΙ στο ελαιόλαδο, στα λιπαρά ψάρια ΟΧΙ στα λιπαρά κρέατα, στα αλλαντικά, στα αυγά, στα γαλακτοκομικά και στα τηγανητά.
  • Είναι αναγκαία η σωστή και ορθολογική πρόσληψη νερού, παράλληλα με τα γεύματα της ημέρας με αναλογία 1ml νερού/ 1 θερμίδα. Η ποσότητα του νερού που λαμβάνουμε θα πρέπει φυσικά να αυξάνεται σε περιπτώσεις έντονης εφίδρωσης.
  • Μειώστε το αλάτι που όπως ξέρουμε προκαλεί κατακράτηση υγρών. Πρέπει να περιοριστούν οι αλμυρές τροφές καθώς και η υπερβολική προσθήκη αλατιού στο φαγητό.
  • Μειώστε την πρόσληψη ζάχαρης. Την ενέργεια των υδατανθράκων μπορούμε να τη λαμβάνουμε από τις σύνθετες  πηγές τους όπως φυτικές ίνες και αμυλούχες τροφές. 

επιστροφή στην αρχή