Laserway - Αποτρίχωση

Αποτρίχωση με Laser



Χιλιάδες άντρες και γυναίκες με ανεπιθύμητη τριχοφυΐα αφιερώνουν πολλές ώρες σε προσωρινές μεθόδους αποτρίχωσης – όπως το ξύρισμα, το κερί ή το μέλι – βλέποντας τις τρίχες μετά από λίγο καιρό να επανεμφανίζονται. Η παραδοσιακή μέθοδος της ηλεκτρόλυσης καυτηριάζει και καταστρέφει το θύλακα κάθε τρίχας αλλά η μέθοδος αυτή πονάει, αφήνει σημάδια, ενδείκνυται μόνο για μικρές περιοχές και απαιτεί πολύ χρόνο για τη θεραπεία.

Η αποτρίχωση με laser αποτελεί την πιο σύγχρονη και αποτελεσματική μέθοδο για να απαλλαγεί κάποιος από ανεπιθύμητες τρίχες σε όλο του το σώμα. Το laser είναι μια δέσμη φωτός που έχει τη δυνατότητα να απορροφάται επιλεκτικά από ορισμένα συστατικά του δέρματος (νερό, μελανίνη, αιμοσφαιρίνη) αναπτύσσοντας θερμότητα για να τα καταστρέψει. Λόγω της υψηλής ενέργειας του laser τα τριχοθυλάκια της τρίχας καταστρέφονται καθώς η ακτίνα προχωρά μέχρι τη ρίζα όπου παρατηρείται η υψηλότερη συγκέντρωση μελανίνης, με αποτέλεσμα τη θέρμανση (>70 °C).

Η μέθοδος αυτή ενδείκνυται για όλες τις περιοχές του σώματος εκτός από την περιοχή γύρω από τα μάτια. Εφόσον τα σύγχρονα laser μπορούν να δράσουν ταυτόχρονα σε περισσότερους από έναν θύλακες κάθε φορά, οι συνεδρίες σε περιοχές με μεγάλη επιφάνεια όπως η πλάτη, οι ώμοι ή τα πόδια είναι σύντομες και δε διαρκούν πολύ περισσότερο από την αποτρίχωση στο άνω χείλος ή στο στήθος. Σε κάθε περίπτωση επειδή το laser επιλέγει το χρώμα τις τρίχας πρέπει αυτή να είναι πιο σκούρα από το χρώμα του δέρματος.

Αν σκέφτεστε να προχωρήσετε σε αποτρίχωση με laser οι παρακάτω πληροφορίες θα σας προσφέρουν μια καλή εισαγωγή στη διαδικασία. Για περισσότερες λεπτομέρειες καθώς και για τις προσωπικές σας ανάγκες, σας συνιστούμε να συμβουλευτείτε έναν από τους ειδικευμένους γιατρούς.

 



 

Ποιά είναι τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της θεραπείας;

Το laser και το παλμικό φως είναι ο πιο αποτελεσματικός και με μεγαλύτερη διάρκεια τρόπος για να απαλλαγεί κάποιος από την ανεπιθύμητη τριχοφυία σε οποιοδήποτε μέρος του σώματός του. Επίσης είναι ελάχιστα επώδυνος και δεν απαιτείται καμία πολύωρη διαδικασία.


επιστροφή στην αρχή

 

Τι πρέπει να περιμένετε από την πρώτη συνάντηση με το γιατρό;

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη θεραπεία, ο γιατρός θα σας εξηγήσει τι πρέπει να περιμένετε από τη αποτρίχωση με laser. Θα σας εξηγήσει τις διαφορετικές εναλλακτικές λύσεις που έχετε, τη μέθοδο της θεραπείας, τους κινδύνους και τους περιορισμούς καθώς και το κόστος.

Ο γιατρός θα πάρει πριν τη θεραπεία ιατρικό ιστορικό για να διαπιστώσει αν υπάρχουν ορμονικές διαταραχές, φωτοευαισθησία, φλεγμονή στην περιοχή ή έρπητας. Πιθανό να προηγηθεί και ένα ειδικό τεστ για να διαπιστωθεί πως ανταποκρίνεται το δέρμα σας στην ακτίνα του laser. Σε περίπτωση που έχετε σκουρόχρωμο δέρμα ίσως ο γιατρός σας συμβουλέψει να χρησιμοποιήσετε μια λευκαντική κρέμα πριν από τη συνεδρία ώστε να διευκολυνθεί η εστίαση του laser στους θύλακες των τριχών.

Φροντίστε να ρωτήσετε οτιδήποτε σας απασχολεί σχετικό και ζητήστε να δείτε φωτογραφίες από προηγούμενες παρόμοιες θεραπείες άλλων ασθενών. Ο πιο ασφαλής τρόπος για να καταλήξετε με βεβαιότητα στην τελική σας απόφαση είναι να είστε ενημερωμένοι για τις επιλογές που έχετε, τους κινδύνους της θεραπείας και τα πλεονεκτήματα της.


επιστροφή στην αρχή

 

Πως γίνεται η αποτρίχωση με laser;

Μερικές ημέρες πριν τη θεραπεία ξυρίζεται η περιοχή ώστε η τρίχα να έχει το μήκος που απαιτείται (1-2 mm) και να μην είναι ερεθισμένο το δέρμα την ημέρα της θεραπείας. Κατά τη συνεδρία εφαρμόζεται η δέσμη φωτός του laser και στοχεύει το θύλακα της τρίχας. Κάθε ριπή laser ή παλμικού φωτός διαρκεί ένα κλάσμα του δευτερολέπτου και καταπολεμά έναν αριθμό θυλάκων ταυτόχρονα (ανάλογα με τον τύπο του μηχανήματος ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι μικρός ή μεγάλος). Πολλά laser είναι εξοπλισμένα με ειδικά ψυκτικά συστήματα για τη μείωση της θερμοκρασίας του δέρματος ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο πόνος και η πιθανότητα εγκαύματος.


επιστροφή στην αρχή

 

Πόσο διαρκεί η θεραπεία;

Η κάθε συνεδρία ποικίλει σε διάρκεια ανάλογα με την επιφάνεια της περιοχής που θεραπεύεται και την έκταση του προβλήματος και κυμαίνεται από 5 λεπτά (πχ για το άνω χείλος) έως και 1 ώρα (πχ για την πλάτη ή τα πόδια). Εφόσον το laser καταστρέφει μόνο τις τρίχες στην αναγενή τους φάση (βλ. παρακάτω τον κύκλο ζωής της τρίχας) χρειάζονται περισσότερες από μια συνεδρίες για να ολοκληρωθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η επόμενη συνεδρία θα γίνει μετά από τουλάχιστον ένα μήνα όταν θα αρχίσει να παρατηρείται η επανεμφάνιση των τριχών.


επιστροφή στην αρχή

 

Που γίνεται η θεραπεία;

Η θεραπεία γίνεται συνήθως στο ιατρείο ή σε ιδιωτική κλινική και δεν απαιτείται η παραμονή σε νοσοκομείο.


επιστροφή στην αρχή

 

Πόσο επώδυνη είναι η θεραπεία;

Υπάρχει ένας ελαφρύς και πλήρως ανεκτός πόνος κατά τη διάρκεια της συνεδρίας. Η αίσθηση είναι σαν ένα κάψιμο ή ένα τσίμπημα από έντομο. Πριν τη συνεδρία μπορεί να τοποθετηθεί μια αναισθητική κρέμα αν ο ασθενής το επιθυμεί, για να μειωθεί στο ελάχιστο η ενόχληση.


επιστροφή στην αρχή

 

Τι πρέπει να περιμένω μετά τη θεραπεία;

Η εφαρμογή του laser και του παλμικού φωτός μεταφέρει υψηλή θερμοκρασία με αποτέλεσμα να προκαλείται δευτερογενές έγκαυμα στο δέρμα (όπως μετά από την αποτρίχωση με κερί ή χαλάουα) και να παρουσιάζεται ερεθισμός γύρω από το στέλεχος της τρίχας. Τα συμπτώματα αυτά είναι φυσιολογικά και εξασθενούν με την πάροδο των πρώτων ωρών μετά την συνεδρία. Είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείται καθημερινά ενυδατική κρέμα στην περιοχή που έγινε η θεραπεία για τις πρώτες 10 ημέρες μετά τη συνεδρία. Επίσης αν η αποτρίχωση έχει γίνει σε περιοχή που εκτίθεται καθημερινά στην ηλιακή ακτινοβολία, είναι αναγκαία η χρήση αντηλιακής κρέμας με υψηλό δείκτη προστασίας για τις πρώτες 2 εβδομάδες μετά τη συνεδρία. Ίσως παρατηρήσετε την εμφάνιση τριχών μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα. Στη ουσία είναι οι τρίχες που έχουν «χτυπηθεί» από το laser και πέφτουν. Αν σας ενοχλούν αισθητικά μπορείτε να τις ξυρίσετε αλλά μην προχωρήσετε σε άλλη μέθοδο αποτρίχωσης (πχ κερί ή χαλάουα).

Προσοχή: Σε περίπτωση που οι ρυθμίσεις του laser ή του παλμικού φωτός δεν είναι οι σωστές υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί έγκαυμα στην περιοχή και ουλές. Γι’ αυτό βεβαιωθείτε ότι η θεραπεία γίνεται από ειδικευμένο γιατρό που είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος στη χρήση των παραπάνω μεθόδων.


επιστροφή στην αρχή

 

Ποια είναι τα μακροχρόνια αποτελέσματα της θεραπείας;

Αμέσως μετά την πρώτη συνεδρία η περιοχή είναι άτριχη. Μετά από μερικές ημέρες οι τρίχες δε βγαίνουν παντού αλλά σε ορισμένα σημεία και είναι πιο λεπτές και έχουν πιο ανοιχτό χρώμα. Με την επανάληψη των συνεδριών οι τρίχες γίνονται σταδιακά όλο και πιο αραιές και εμφανίζονται με πολύ πιο αργό ρυθμό. Όταν ολοκληρωθούν οι συνεδρίες τα αποτελέσματα μπορεί να διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα (ακόμα και για αρκετά χρόνια) αν το άτομο δεν πάσχει από ορμονικές διαταραχές.

Τα αποτελέσματα από τη χρήση του laser και του παλμικού φωτός για την αποτρίχωση ποικίλουν ανάλογα με τον μεταβολισμό, τις ορμονικές μεταβολές, την ποιότητα της τρίχας και το συνολικό αριθμό των θυλάκων κάθε ατόμου. Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει το αποτέλεσμα της θεραπείας είναι και ο κύκλος ζωής της τρίχας. Οι φάσεις τις τρίχας είναι 3:

•     Αναγενής κατά την οποία η τρίχα μεγαλώνει και είναι πλούσια σε μελανίνη

•     Καταγενής κατά την οποία η τρίχα εξασθενεί, και

•     Τελογενής η οποία είναι η φάση της ηρεμίας που η τρίχα πέφτει αλλά η ρίζα συνεχίζει να υπάρχει. Μετά την αποτρίχωση η ρίζα εισέρχεται πάλι στο στάδιο της ανάπτυξης

Οι τρίχες που βρίσκονται στην αναγενή φάση είναι πλούσιες σε μελανίνη και συνεπώς καταστρέφονται από την πρώτη συνεδρία. Οι υπόλοιπες τρίχες είναι λιγότερο ευαίσθητες και δεν καταστρέφονται τόσο εύκολα. Έτσι απαιτείται η επανάληψη της θεραπείας για την καταστροφή τους (περίπου κάθε μήνα).


επιστροφή στην αρχή

 

Ποιος είναι ο ιδανικός υποψήφιος για τη θεραπεία;

Σε γενικές γραμμές, ο ιδανικός υποψήφιος για τις συνεδρίες με laser είναι το άτομο που:

•     Είναι σε καλή ψυχική και σωματική υγεία

•     Έχει ανοιχτόχρωμο δέρμα και σκουρόχρωμες τρίχες

•     Έχει ρεαλιστικές προσδοκίες

•     Έχει ανεπιθύμητη τριχοφυία από την οποία επιθυμεί να απαλλαγεί

•     Δεν αντιμετωπίζει προβλήματα ουλών

•     Διαθέτει υπομονή και χρόνο μέχρι το τελικό αποτέλεσμα

•     Είναι ενημερωμένο για το αποτέλεσμα που πρέπει να προσδοκά

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι ένα μικρό μέρος μόνο από κριτήρια που ο γιατρός σας θα λάβει υπόψη προκειμένου να αποφασίσετε μαζί για την πραγματοποίηση ή όχι της θεραπείας. Καλό είναι και ο ίδιος ο ασθενής να ζητάει τη γνώμη του γιατρού για το κατά πόσο η θεραπεία του ταιριάζει.


επιστροφή στην αρχή

 

Πότε δεν πρέπει να γίνεται η αποτρίχωση με laser;

Η αποτρίχωση με laser είναι μια θεραπεία με σχετικά λίγους περιορισμούς. Ωστόσο πρέπει κάποιος να συμβουλευτεί τον ιατρό του πριν καταφύγει σε αυτήν αν:

•    Έχει ορμονικό πρόβλημα, προτού το ρυθμίσει με ειδική φαρμακευτική αγωγή

•     Υπάρχει ιστορικό έρπητα που έχει εξαφανιστεί χωρίς να έχει γίνει κάποια θεραπεία

•     Λαμβάνει ισοτρετινοΐνη ή έχει κάνει θεραπεία με την ουσία αυτή τον προηγούμενο χρόνο γιατί η ουσία αυτή εμποδίζει την επούλωση του δέρματος

•     Παίρνει φάρμακα που προκαλούν τριχοφυία διότι θα λειτουργούν ανταγωνιστικά και θα χρειαστούν πολύ περισσότερες συνεδρίες για να ολοκληρωθεί το αποτέλεσμα

•     Έχει εμφανίσει στο παρελθόν πρόβλημα ουλών στην περιοχή

•     Στις περιοχές της κοιλιάς και του μπικίνι για προληπτικούς λόγους κατά την εγκυμοσύνη (για τις γυναίκες)


επιστροφή στην αρχή

 

Άλλες χρήσιμες πληροφορίες:

Η αποτρίχωση με laser είναι πιο αποτελεσματική σε άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα και σκουρόχρωμες τρίχες διότι το σκούρο χρώμα της τρίχας απορροφά καλύτερα την ενέργεια της ακτίνας του laser ή του παλμικού φωτός κάνοντάς το πολύ πιο αποτελεσματικό. Στα άτομα με σκουρόχρωμο δέρμα η θεραπεία μπορεί να είναι αποτελεσματική μόνο αν οι τρίχες έχουν πιο σκούρο χρώμα από το δέρμα. Επίσης οι λεπτές τρίχες είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν ανεξάρτητα από τον τύπο του δέρματος. Ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει για το ακριβές αποτέλεσμα που πρέπει να προσδοκάτε ανάλογα με τα δικά σας χαρακτηριστικά. Η καταλληλότερη εποχή για να ξεκινήσετε τη θεραπεία είναι ο χειμώνας όταν το δέρμα έχει ασπρίσει και η έκθεσή του στον ήλιο είναι πιο περιορισμένη.


επιστροφή στην αρχή

 

Είδη αποτρίχωσης laser και παλμικού φωτός:

Τα laser που χρησιμοποιούνται για την αποτρίχωση σήμερα χωρίζονται σε 3 τύπους:

•     Alexandrite Laser (755 nm): Επιτυγχάνει υψηλή απορρόφηση από τη μελανίνη της τρίχας με αποτέλεσμα την καταστροφή της. Στα σκουρόχρωμα δέρματα μπορεί να προκαλέσει εγγαύματα εάν δεν προσέχουμε τις οδηγίες του ιατρού.

•     Diode Laser (800 nm): Έχει μεγάλο μήκος κύματος και προσφέρει μεγαλύτερη διείσδυση λόγω της μικρότερης απορρόφησης από τη μελανίνη.

•     Nd/YAG Laser (Long Pulse – 1064 nm): Προσφέρει σχετικά καλά αποτελέσματα και σε σκούρες επιδερμίδες. Διεισδύει σε βάθος και λόγω της διείσδυσης αυτής πολλές φορές αναφέρονται ενοχλήσεις κατά τη θεραπεία.


επιστροφή στην αρχή

 

Επισημάνσεις:

•     Αναφέρετε στο γιατρό σας πιθανές αλλεργίες που έχετε

•     Αναφέρετε στο γιατρό αν έχετε εκτεθεί σε οποιοδήποτε είδος ακτινοβολίας, αν έχετε ιστορικό δημιουργίας ουλών ή αν είχατε έρπη στην περιοχή

•     Αναφέρετε στο γιατρό σας αν ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή

•     Ακολουθήστε τις συμβουλές του γιατρού σας για το κάπνισμα, τη διατροφή σας και τη λήψη βιταμινών

•     Αποφύγετε τη λήψη ασπιρίνης για 2 εβδομάδες πριν την θεραπεία

•     Αναφέρετε στο γιατρό σας αν ποτέ στο παρελθόν είχατε κάνει θεραπεία στην περιοχή που παρατηρείται η ανεπιθύμητη τριχοφυΐα.

Τελευταία ενημέρωση : Τρίτη, 04 Νοεμβρίου 2014 07:01

Αποτελέσματα Θεραπείας

Ορισμένοι ασθενείς ίσως να μην καταφέρουν να ανταποκριθούν καθόλου στη θεραπεία,αυτό όμως είναι πολύ σπάνιο. Για τους περισσότερους ασθενείς, θα σημειωθεί πολύ σημαντική βελτίωση, αλλά η ολική εξαφάνιση όλων των τριχών για πάντα δεν είναι ρεαλιστική προσδοκία. Συνήθως χρειάζονται συνεδρίες συντήρησης μία με δύο φορές το χρόνο μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας.

Η θεραπεία είναι επώδυνη;

Πριν από τη θεραπεία, πρέπει να φροντίζετε να κόβετε όλες τις μακριές ανεπιθύμητες τρίχες και να είναι επίπεδες με το δέρμα. Αυτό μπορεί να γίνει με ένα κοφτερό ψαλίδι ή με ξυράφι. Οι ασθενείς συμφωνούν πως η διαδικασία δεν είναι υπερβολικά επώδυνη και σίγουρα προκαλεί πολύ λιγότερη δυσφορία από ό,τι η ηλεκτρόλυση. Αν κάποιος ασθενής θεωρεί τη θεραπεία δυσάρεστη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί γέλη.